Pepernoten!
Lactose en koemelk vrije pepernoten.
Dames en heren onze lieve Sint is weer in het land, en dat betekent naast de gezelligheid en cadeautjes op 5 december, ook lekker snoepen. Marsepein, speculaaspoppen en pepernoten! Naast dat je ook pepernoten kan kopen in de winkel is het natuurlijk veel leuker om zelf pepernoten te bakken. Lekker bakken in je huisje en de geur van de versgebakken pepernoten dat maakt het natuurlijk een echte Sinterklaas sfeer. Althans, ik word er heel erg gelukkig van! Ik zou zeggen pak het recept erbij en bakken maar!!
Wat heb je nodig
150 gram plantenmargarine
125 gram donkerbruine basterdsuiker
10 gram speculaaskruiden
250 gram zelfrijzend bakmeel
4 el sojamelk
En een snufje zout.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht, haal voordat de oven heel heet wordt even de bakplaat eruit.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg daarbij de, speculaaskruiden, donkerbruine basterdsuiker, plantenmargarine en een snufje zout toe en kneed het goed door elkaar.
- Tussen het kneden door voeg je lepel voor lepel de sojamelk door het deeg.
- Als het deeg goed is door gekneed kan je er bollen van maken waar je lange rolletjes uit kan maken (zie foto).
- Als je het deeg in meerdere rolletjes hebt gerold dan kan je het deeg verdelen in kleine stukje, ongeveer 1,5 centimeter groot. Bij mij zijn ze niet allemaal even gelijk en zijn sommige wat groter maar ik vind dat persoonlijk wel leuk.
- Nu kan je van de kleine deeg stukjes, balletjes rollen en druk het een klein beetje plat midden in je handpalm voor een mooie vorm van een echte pepernoot.
- Als je klaar bent kan je nu de pepernoten op de bakplaat leggen en mag het voor 15 minuten in de oven.
(Kleine tip als de pepernoten iets groter zijn uitgekomen en je wilt ze wel lekker knapperig hebben, zal ik ze nog iets van 5 min langer in de oven doen)
- Als de 15 minuten om zijn moet je de pepernoten goed laten afkoelen. Als ze uit de oven komen lijken ze misschien iets te zacht, maar zodra ze afgekoeld zijn, zijn ze lekker knapperig.
Na het afkoelen kan je ze lekker serveren in een leuk kommetje met een heerlijk kopje thee. En kan jij, je partner of je bezoek lekker genieten van heerlijke zelfgemaakte pepernoten.
Ps. de pepernoten blijven als je ze afsluit drie dagen lekker.
Fijne Sinterklaas!
Liefs