Lactose en koemelk vrij
Lieve dames en heren de winter is begonnen en dat betekend heerlijke stamppotten maken! Een van mijn lieveling ‘s stamppotten is stamppot andijvie. Naast dat het natuurlijk heel erg lekker is, is het natuurlijk ook lactose en koemelk vrij. Ik zou zeggen laten we beginnen!
Benodigdheden
Voor 4 personen
2 kilo kruimige aardappels
Grote zak andijvie
Sojamelk
Lactose vrije Mayonaise
Ketchup
Zout en peper
Nootmuskaat
Planten margarine
Hema worst (vind ik de lekkerste)
Spekjes
Bereiding
- Schil de aardappels en spoel ze even goed om onder de kraan. Nu kan je ze in de pan leggen met water, het water moet ietsjes boven de aardappels uitsteken. Zo heb je precies de hoeveelheid water die je nodig hebt.
- Zet de aardappels op het vuur en kook ze 40 minuten. (Als de tijd om is kan je even in een aardappel prikken met een vork om te kijken of de aardappels al zacht/gaar zijn).
- Zet het water op voor de worst en laat het water koken, als het water eenmaal aan het koken is kan je de pan op een zacht vuurtje zetten en mag de worst in het water. Verwarm de worst 20 minuten.
- Giet de aardappels af en voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe, leg de andijvie erboven op en doe de pan dicht zodat de andijvie lekker mee kan stomen (10 minuten). Zo wordt het zachter en kan je het straks makkelijker tot een stamppot stampen.
- Na tien minuten kan je de andijvie samen met de aardappels stampen met een stamper. Tussen het stampen door voeg je 2 theelepels mayonaise, 2 theelepels ketchup en ongeveer 5 gram planten margarine en 3 eetlepels sojamelk toe. Stamp het goed door elkaar. Vind je de smaak nog een beetje flauw kan je altijd nog wat extra nootmuskaat, zout en peper toevoegen. Het klinkt veel maar geloof me het wordt heel lekker smeuïg. Ik hou ervan! Als je iets toevoegt moet je het een beetje op smaak doen. De nootmuskaat kan best wel overheersend zijn, als je dit toevoegt, wel even proeven zodat je niet te veel gebruikt.
- Als je dat hebt gedaan haal je de worst (na 20 minuten )uit de pan en leg je de worst boven op de stamppot en doe de deksel dicht.
- Nu kan je de spekjes gaan bakken. Voeg een klontje plantenmargarine in een bak of braadpan en bak de spekjes mooi goudbruin.
- Nu kan je lekker opscheppen en vind ik het altijd lekker om er een theelepel Mosterd bij te scheppen en een eetlepel appelmoes J
Ik zeg eet smakelijk lieve mensen!
Liefs