(lactose en koemelk vrij)
Zelf gebakken speltbrood is het lekkerste wat er is! Je hele huis ruikt naar heerlijk vers gebakken brood, daar wordt je toch gelukkig van :). Dit recept is gemakkelijk te maken, het kost alleen wel tijd om het brood te laten rijzen. Maar dan heb je ook wat! Als het eenmaal gebakken is dan kan je er natuurlijk van alles opdoen, wat jij het lekkerst vindt. Ik kies vaak voor biologische pindakaas of biologische honing. Jammie……… Bak je mee?
Benodigdheden:
Biologische speltbroodmix 500 gram
260 ml water
Blikvorm (ik gebruik een cakevorm)
Kokosolie
- Meng het meel samen met het water en kneed het tot een mooie bol.
- Kneed even een tijdje goed door zodat het brood lekker luchtig wordt en beter kan rijzen.
Tip: Mocht het deeg toch niet goed rijzen dan kan het komen omdat je nog niet goed en lang genoeg gekneed hebt.
- Leg vervolgens het deeg in een schaal en dek het af met huishoudfolie. Laat het deeg 40 minuten rijzen.
- Als de 40 minuten om zijn zet je het deeg over in de bakvorm. Vet de bakvorm van te voren in met kokosolie, verdeel het deeg goed!
- Dek het af en laat het deeg nogmaals rijzen voor 40 minuten. Zet de oven aan op 220 graden zodat deze kan voorverwarmen.
- Na het rijzen mag het brood voor 35 minuten in de oven. Zet het brood zo laag mogelijk in de oven, want anders kan de bovenkant verbranden.
- Haal het brood uit de oven en laat het goed afkoelen.
- Nu kan je het brood uit de blikvorm halen en het in mooie plakken snijden.
- Beleg je brood met wat je lekker vind, en smullen maar 🙂
Tip: Na dat ik het brood in stukjes heb gesneden bewaar ik het in een plastic zakje in de vriezer. Nu kan je elke dag voordat je naar het werk gaat sneetjes uit de vriezer pakken. Zo blijft het ook langer lekker!
Liefs