(lactose en koemelk vrij)
Oliebollen en Appelflappen zijn voor mij de lekkerste dingen om te eten rond kerst en Oud en Nieuw. Helaas heb ik nog geen oliebollenkraam gevonden die lactose en koemelkvrije oliebollen of appelflappen heeft. Ik ben uiteindelijk op onderzoek uit gegaan om zelf lactose en koemelk vrije oliebollen en appelflappen te bakken. En het is me best wel goed gelukt! Ook al zeg ik het zelf 🙂 Ik kan nu ook eindelijk weer genieten van heerlijke lactose/koemelk vrije oliebollen en appelflappen, zonder dat ik er buikpijn van krijg. Hoe fijn is dat! Bak je met mij mee?
Ingrediënten:
500 gram zelfrijzend bakmeel
500 ml water
1 ei
10 gram zout
15 gram suiker
250 gram rozijnen.
2x zonnebloemolie van 1 liter
Bereiding:
- Wel de rozijnen voor 10 minuten in warm water.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel, zout, suiker toe bij elkaar in een kom waar je het beslag in kan maken.
- Doe een ei en de 500 ml water erbij en meng het met een garde of een mixer tot een mooi beslag. Zorg ervoor dat er geen klontjes meer in zitten.
- Voeg de rozijnen toe aan het beslag en roer het goed door.
- Dek de kom waar het beslag in zit met een natte theedoek af en laat het voor een uurtje rijzen.
- Na dat het beslag een uur heeft gerezen is het tijd om de pan op het vuur te zetten met 2 liter zonnebloemolie. Om de oliebollen en of de appelflappen in te bakken moet de olie 135 graden zijn. (het beslag zal met het rijzen niet heel hoog worden, dat is normaal omdat je andere ingrediënten gebruikt)
- Nu is het tijd om je oliebollen erin te bakken, met behulp van twee lepels kan je het deeg mooi op je lepel leggen en laat je het beslag van je lepel af glijden in de pan.
- Keer de oliebollen af en toe even om zodat ze aan beide kanten mooi bruin worden.
- Haal de oliebollen uit de pan en laat ze uitlekken in een bak met wat keukenpapier.
De oliebollen zijn natuurlijk het lekkerste als je ze op dezelfde dag nog eet, maar je kan ze ook nog makkelijk de volgende dag opeten.
Lactose en koemelk vrije appelflappen:
Voor lactose en koemelk vrije appelflappen heb je precies dezelfde ingrediënten nodig als voor de oliebollen. Natuurlijk heb je nog wel vier jonagold appels nodig en 4 theelepels kaneel. Je gebruikt voor de appelflappen geen rozijnen dus die kan je wegleggen.
- Voordat je het beslag laat rijzen voeg je 4 theelepels kaneel toe voor een extra lekkere smaak.
- Na het rijzen kan je de appels schillen en haal je met een appelboor het klokkenhuis eruit.
- Snij de appels in mooie plakken.
- Nu kan je de appels dopen in het beslag, let op dat het beslag helemaal om de appel heen zit.
- Na het dopen kan je de appelflap in de pan met olie leggen en wacht je totdat ze mooi goudbruin van kleur zijn. Keer ze af en toe even om zodat beide kanten een mooie kleur hebben.
Na dat je de oliebollen en de appelflappen hebt gebakken kan je ze lekker opeten met een beetje poedersuiker.
Nu kan je gaan genieten van je heerlijke lactose en koemelk vrije oliebollen en/of appelflappen!
Liefs